Манастир Свети Димитриј во областа Tрново

Категорија: Цркви и манастири - Churches and Monasteries - Εκκλησίες και μοναστήρια
Manastir sv. Dimitrij Trnovo

Недалеку од с. Будимирци кое се наоѓа на 845 метри надморска височина, се наоѓа село Трново на 905 метри надморска височина кое денес важи за напуштена и запоставена област.

manastir-trnovo-02
Токму во оваа област, во подножјето на Кајмакчалан се наоѓа храмот подигнат во чест на Свети великомаченик  Димитриј.
Храмот кој опстоел со векови, неодамна е возобновен, и конаците од манастирот се сметаат за едни од најубавите во овај дел на Македонија.

manastir-trnovo-03

manastir-trnovo-04

manastir-trnovo-05

 

made with love from Joomla.it