Ресник – Eupatorium cannabinum

Категорија: Билки и лековити растенија - Herbs and medicinal plants - Βότανα και φαρμακευτικά φυτά

Ресникот е зељесто растение кое расте на влажни места покрај шуми патишта и потоци.

Оваа билка има исправено стебло со многу листови кои имаат светло-зелена боја, а цветовите се ситни и имаат црвена до виолетова боја, на врвот обликуваат густ цвето кој по прецутувањето формира реса. Кај народот се смета дека жените кои  пијат чај од ресник раѓаат многу деца и затоа се користи против женски стерилитет, и за внатрешни крварења од секаков вид. Исто така се употребува за покачен холестерол, за болестии на жолча и црн дроб, против грозница, за заболувања како што се хепатитот и жолтицата. Надворешно се користи за рани кои тешко се лекуваат.

11-resnik

ПРОЕКТ ЖИВА ИСТОРИЈА-ЖИВА ПРИРОДА
Експертски извештај за природните  знаменитости во општина Новаци
Изработил: Божидар Бошковски