Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Село Старавина

Категорија: Села - Villages - Χωριά

Старавина е село во Општина Новаци сместено во подножјето на Ниџе Планина и на 50 километри од Битола.

Старавина е погранично село поради тоа што е оддалечена околу 20 км од нашиот  јужен сосед Грција.
Според некои кажувања името Старавина селото го добило од зборовите стари вина. Имено, на овие простори порано имало доста стари лозја од кои се правело квалитетно вино но подоцна со војните биле уништени.

staravina-mariovo-01
Старавина како и многу други села во мариовскиот крај имала славно минато. Па така според пописот од 1953 година во Старавина живееле 741 жител. Но не само поради тоа. Во Старавина функционирала караула во која бил сместен штабот на војската, амбуланта,а  во 1950 година било изградено и централно осумгодишно училиште во кое доаѓале деца од сите околни села.
Старавина исто така едно време била седиште на општината на битолско Мариово, а во 1997 година била формирана и Општина Старавина која за жал ќе биде расформирана во 2005 година поради малиот број на жители и неможноста за самофинансирање.
Според последниот попис од 2002 година Старавина имала само 23 жители. Селото заживува единствено за време на празникот Голема Богородица кога е и славата на селото.

Текст: Владимир Кузманов

made with love from Joomla.it

Најдете село на мапата

made with love from Joomla.it