Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Брест – Ulmus campestris

Брестот е листопадно дрво, виско околу 20 метри, имам моќен корен , јајчести листови со кратки дршки на врвот зашилени,

цветовите се мали и цветаат пред да се појават листовите во рана пролет. Плодовите на брестот се округли со семка на средината. Расте на плодни земјишта и каменести места. Како лек се употребува кората и листот главно за надворешна употреба  при кожни болести, рани, опекотини, чиреви и слично. Чајот од брест се користи при грчеви во стомакот, дијареа, болки во грлото кашлица и слично.

45-brest

ПРОЕКТ ЖИВА ИСТОРИЈА-ЖИВА ПРИРОДА
Експертски извештај за природните  знаменитости во општина Новаци
Изработил: Божидар Бошковски