Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Петровец – Agrimonia eupatoria

Петровецот е повеќегодишна зељеста билка, која расте до 1 метар.

Лисјата се перјасто разделени, цветовите се ситни и со жолта боја, а целата билка е обрасната со ситни и меки влакненца. Цвета во летните месеци. Петровецот е доста распространета билка, а најчесто се среќава во ридско-планинските предели, пред се на сувите и сончеви места. Петровецот претставува горчлива билка со пријатен мирис која се употребува како лек против дијареја, воспаление на цревата, камен во жолчката, се користи при болести на бубрези, желудник и црн доб. Уште оваа билка се употребува за испирање на устата и грлото, при разни крварења и воспаленија во устата, при болна слезина, за лекување на хепатит и рак. Некои народи ја користат и при лечење на разни кожни болести.

05-petrovec

ПРОЕКТ ЖИВА ИСТОРИЈА-ЖИВА ПРИРОДА
Експертски извештај за природните  знаменитости во општина Новаци
Изработил: Божидар Бошковски