Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Манастир Свети Димитриј во областа Tрново

Manastir sv. Dimitrij Trnovo

Недалеку од с. Будимирци кое се наоѓа на 845 метри надморска височина, се наоѓа село Трново на 905 метри надморска височина кое денес важи за напуштена и запоставена област.

manastir-trnovo-02
Токму во оваа област, во подножјето на Кајмакчалан се наоѓа храмот подигнат во чест на Свети великомаченик  Димитриј.
Храмот кој опстоел со векови, неодамна е возобновен, и конаците од манастирот се сметаат за едни од најубавите во овај дел на Македонија.

manastir-trnovo-03

manastir-trnovo-04

manastir-trnovo-05

 

made with love from Joomla.it

Мапа на цркви и манастири

made with love from Joomla.it