Gratis Joomla Templates by Hostmonster Coupon

Село Рапеш

Категорија: Села - Villages - Χωριά
Selo rapes

Село Рапеш е стара мариовска населба. Ојконимот е изведен од Рапол, а тој од Харалампиј или од Рахослав.

Во пописните турски дефтери од XV в. се споменува село со 65
жители.
Рапеш е сместено на источната падина на Селечка Планина на н. в. од 700 м. Слава на селото е Спасовден.
Храм Св. препод Параскева и Св. вмч.Димитриј. За двата светци подигнат еден храм.
Најпрво изграден некаде кон 1860 г. од камен, со влез од јужната и западната страна, декориран со фрески и икони. Во 1918 гранатиран и разурнат. По војната, во 1919 г. избеганите рапевци се вратиле на своите огништа и го обновиле.

rapes-02

made with love from Joomla.it

Најдете село на мапата

made with love from Joomla.it